KEK PISANG LEMBUT

KEK PISANG LEMBUT & LEMBAP


Kek pisang ni buat dua minggu lepas. Abah ada bagi pisang yang dia tanam sendiri. Pisang apa aku pon tak ingat namanya. Huhu tak tahu nak buat apa sebenarnya. Mak kata pisang ni tak boleh digoreng. Dia tak boleh tahan pada suhu kepanasan melampau sebab akan cair... so mak kata boleh buat lempeng, jemput jemput saja. So aku godek2 resepi di internet maka inilah hasilnya. Tapi mcm kurang rasa pisang, mungkin sebab bukan pisang emas kot..


Resepi ni aku ambil dari blog Kak Azlita Masam Manis dan Sunah Sakura. Jom terjah resepinya! Sangat sedap dimaksn bersama teh o kosong!

Bahan-bahan:

4 biji telur gred A
8 biji pisang emas (7 biji dilecek, sebiji untuk hiasan)
1 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan butter (cairkan) @ minyak jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen pisang
sedikit garam

Cara-cara membuatnya:

1. Panaskan oven pada suhu 170 C.
2. Griskan loyang 8” dengan sedikit mentega dan alas guna baking paper.
3. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
4. 7 biji pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
5. Pukul telur bersama gula dan esen pisang, masukkan mentega cair/minyak jagung.
6. Kemudian masukkan tepung, gaul rata dan tuangkan ke dalam loyang.
7. Baki sebiji pisang dihiris dan dihias di atas kek sebelum dimasukkan ke dalam oven.
8. Bakar selama 45 minit atau sehingga masak menggunakan api atas dan bawah.


No comments:

Post a Comment