Ramadhan - Day 5

Pergi berbuka puasa di rumah mak saudara en suami ... aku masak .... untuk di bawa ke sana

Peria Goreng


Makan ngan nasi panas panas memang sedap..
Peria besar 2 biji - dihiris nipis dan digaul kunyit
Bawang besar dihiris nipis
cili kering di potong pendek pendek
daun kari
ikan bilis..

goreng peria dengan minyak yang panas ( api besar) apabila peria
hampir garing baru masuk bawang, cili, daun kari n ikan bilis supaya masak bersama

Peria Masak - Masak Sambal

masak campak campak memang sedap
aku letak sebijii peria masak, sebiji kentang, satu batang lobak merah
dan sedikit petai..juga sedikit ikan bilis..
cili mesin dan garam dan gula..  

Badak Berendam - Pink Colour??


my version plus mom version
masak inti - kelapa parut+gula melaka+gula pasir+ tepung jagung or gandum
kulit - tepung pulut +air n perwarna sirap ros ( masak seperti buah melaka) dan gaul bersama kuah setelah masak..
kuah - santan + tepung gandum+ tepung jagung+garam+daun pandan (masak dengan api yang kecil)

tepung berfungsi untuk memekatkan kuah supaya tidak menggunakan terlalu banyak santan yang mengandungi kadar lemak dan kolestrol yang tinggi..


No comments:

Post a Comment