SERAWA NANGKA
Pernah dengar tak serawa? Ianya lebih kurang macam pengat. Bezanya, kalau pengat kita akan masak sekali santan, air , gula dan buahan terbabit bersama.
Tetapi, serawa ni kita masak santan dan air bersama gula dan garam dahulu dengan api sederhana dan dikacau selalu supaya tak pecah lemak. Tapi pastikan santan masak secukupnya. Apabila dah mendidih, kita akan tuangkan santan tadi ke dalam buahan2 tadi. Biasanya buah yang dibuat serawa adalah nangka, mangga masak, kuining.
RESEPINYA..
Jom tgk resepi berikut yang saya ambil dari blog hazila.blogspot.com
Bahan2
8-10 ulas Nangka saiz sederhana
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1/2 cawan gula
1 sudu kecil garam
Cara caranya :-
1. Nangka dihiris tidak terlalu nipis. Dadu pun boleh.
2. Masak santan, air dan gula dan garam dengan api sederhana dan kacau selalu hingga mendidih.
3. Setelah santan masak bolehlah dicurahkan ke atas nangka tadi. Gaul rata.
Cara untuk menikmatinya:-
Hidangkan serawa bersama dengan beberapa ketul ais kerana ianya enak dinikmati begitu..
Selamat mencuba! Sedap sangat tuh..
Masak dari hati masak dengan iman yaa..
Love alwiz,
Love alwiz,
Azira Abu Bakar,
Pengedar Shaklee Anda
013363955
COD
Wangsa Maju Sek 1, Ipoh, Batu Gajah, Tanjung Tualang,
Penghantaran Seluruh Malaysia, Brunei, Indonesia
Email at
masuri24@gmail.com
No comments:
Post a Comment