BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum (250 gm) + 1sudu besar serbuk coklat (sendiri tambah)
8 biji pisang emas (kurang lebih 200 g isi pisang) - tukar jadi kurma 200gm, kukus n lenyek
3/4 cawan gula halus - aku guna gula biasa
4 biji telur
3/4 cawan mentega cair - aku guna minyak masak
1 camca teh baking powder
1 camca teh soda bicarbonate
1/4 camca teh esen pisang - tak ada esen aku letak vanilla bagi wangi
Secubit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan air dalam kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih, lenser tin bulat berukuran 9 inci dengan sedikit mentega atau minyak. Ketepikan (dalam gambar mat guna "bunt-pan")
2. Gaul tepung bersama baking powder, kemudian ayak. Lecek pisang bersama garam dan soda bicarbonate hingga hancur. Ketepikan.
3. Dalam satu bekas, satukan telur, gula dan mentega cair. Kacau dengan whisk hingga pekat dan berkrim (berubah jadi warna pucat). Masukkan pisang lecek, gaul rata dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati.
4. Masukkan esen pisang (jika guna), kacau rata dan tuang dalam bekas tadi. Kukus selama 45 minit. Kalau guna acuan kecil2, kukus 10 minit. Gunakan api sederhana besar.
No comments:
Post a Comment