Ramadhan - Day 19

Kuih muih puasa hari ke 19 yang aku masak..

talam pandan

roti sardin

and roti sardin again.
Roti sardin buat banyak sebab nak beri pada my girls..

Resepi Talam Pandan (mak nye resepi)

Lapisan Bawah
3 cawan tepung gandum ( kalau nak keras letak membobong, kalau nak lembik letak kurang)
5 cawan santan (aku gaulkan sekali dengan air pandan yang dimesin - 4 cawan air pandan n 1 cawan pati santan)
1 1/2 cawan gula ( kalau nak manis 2 cawan)

sume bahan gaul sekali dan kukus sehingga masak

Lapisan Atas

1 1/2 santan
1 atau 3/4 cawan tepung gandum
sedikit garam

gaul sebati dan curahkan di atas lapisan bawah yang telah masak..

Roti Sardin - dicelup dengan adunan tepung gandum bersama sebiji telur dan air supaya tidak mengebam minyak kalau menggunakan telur sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment