Coretan - Arwah OpahLewat dinihari tempohari ketika mata sudah hendak melabuhkan tirai, aku tiba tiba teringat pada arwah OPAH yang disayangi. Rasa rindu tiba tiba menghinggap hati yang tatkala itu terasa sunyi.

Teringat saat aku menyisir rambutnya usai memandikan dia. Aku yang agak kasar ini menyisir rambutnya dengan kuat. Perlahan dia bersuara..

"Sakit.. pelan pelan sikat" aku sedikit terkedu. 

Rasa bersalah merajai ruang hati. Setelah memohon maaf perlahan aku kembali menyisir rambutnya dan kemudian membedakkan wajahnya. Luluh hati tatkala itu kerana setiap inci badannya penuh rasa sakit yang tidak mampu aku kurangi.

Lewat beberapa hari sebelum perginya insan yg aku rindui ini dia teringin untuk makan nasi berlaukkan ikan masin tepung. Alhamdulillah berjaya emak tunaikan. 

Teringat saat aku membacakan satu juzuk ayat Al Quran dimalam opah tidak lagi memandangkan aku dengan redup matanya. Pilu. Teringat saat aku membantu memandikan jenazahnya.. air mata tidak mampu gugur tatkala itu. Tidak tahu dari mana datangnya kekuatan itu sambil memandang emak yang tidak berdaya berbuat apa... ahh emak, hatinya yang sangat rapuh meruntun emosi aku.

Tatkala jenazah mula dibawa melangkah keluar dari rumah baru air mata yang aku tahan dan empangi gugur jua... 

Arwah yang penuh cerita duka dan juga diwarnai warna warna pelangi dalam hidupnya.. arwah yang amat suka melihat aku menggayakan tudung ketika di sekolah rendah.

Ada 1001 cerita tentang arwah Opah yang tak mungkin aku rungkaikan satu demi satu.. arwah yang sangat lembut dan mendamaikan resah di hati..No comments:

Post a Comment