Its him!!!


source :- Perak Today


Sistem AES Didik Pengguna Patuhi Undang-Undang Jalan Raya


Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menegaskan pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) tidak bertujuan menambah beban kepada pengguna jalan raya sebaliknya mendidik mereka supaya mematuhi undang-undang lalu lintas.
Pengarah JPJ Perak, Ramli Awg Seberang berkata, pelaksanaan sistem yang mendapat respon dari pelbagai pihak itu perlu memandangkan peningkatan statistik kemalangan yang berlaku dalam negara.
“Pada tahun 2012, sebanyak 450,000 kemalangan berlaku sepanjang tahun yang mengakibatkan 6877 kematian dengan anggaran 19 kematian setiap hari,” kata Ramly.
Beliau berkata demikian semasa menyampaikan taklimat Automated Enforcement System (AES) kepada kakitangan jabatan kerajaan, media serta NGO’s di Bangunan JPJ dekat Ipoh, hari ini.
Menurut beliau, sekiranya mana-mana pihak tidak melakukan sebarang tindakan membendung kes kemalangan yang berlaku saban hari, tidak mustahil catatan 6877 kematian sepanjang tahun mampu meningkat sehingga mencecah 10,000 kematian.
Di Perak, seramai 811 disahkan terkorban akibat nahas jalan raya tahun lalu daripada 33,506 kes kemalangan yang telah dicatatkan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM).
Jelasnya, peningkatan kadar kemalangan berlaku disebabkan beberapa faktor antaranya ialah jumlah pertambahan kenderaan baru setiap tahun.
“Di Perak sahaja pendaftaran kereta baru mampu mencecah sehingga 87,000 buah unit,” tambah beliau.
Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata pihak JPJ akan terus memberi taklimat mengenai pelaksanaan sistem tersebut kepada orang ramai.
“Taklimat AES di Perak telah dimulakan pada 5hb lalu kepada jabatan-jabatan kerajaan dan pada kita akan teruskan untuk memberi taklimat kepada pihak institusi memandu dan pengusaha bas dan lori,” katanya lagi.
Berdasarkan taklimat dan penerangan yang telah diberikan, beliau percaya pelaksanaan sistem berfungsi memerangkap kelajuan itu dapat diterima baik oleh semua pihak.

No comments:

Post a Comment